nunta in aer liber

, Beauty and Hair Salon in Wandsworth, SW London, Formatie Nunta Bucuresti, Dj Nunta Targoviste, Cazare Targoviste, Cazare Titu,

Fotograf Targoviste.
0372 764 198 [email protected]

Modalitati de accesare a serviciilor sociale pentru prevenirea si combaterea violentei domestice

Modalitati de accesare a serviciilor sociale pentru prevenirea si combaterea violentei domestice

 

Prevenirea si combaterea violentei in familie face parte din politica integrata de ocrotire si sprijinire a familiei, dezvoltarea si consolidarea solidaritatii familiei si reprezinta o importanta problema de sanatate publica, constituind totodata un obiectiv de interes national.

Directia de Asistenta Sociala Targoviste prin Centrul Multifunctional Sfanta Maria isi propune acordarea de asistenta sociala de urgenta, adapost /gazduire temporara, consiliere si sprijin pentru persoanele victime ale violentei in familie.

Serviciile furnizate in cadrul Centrului se adreseaza persoanelor cu domiciliul legal sau rezidential pe raza municipiului Targoviste.

Prin Serviciul Asistenta Sociala a Copilului si Familiei indeplineste atributii privind depistarea precoce a situatiilor de risc care pot determina separarea copilului de parintii sai, precum si pentru prevenirea comportamentelor abuzive ale parintilor si a violentei in familie, identificand si evaluand situatiile care impun acordarea de servicii si prestatii pentru prevenirea separarii copilului de familia sa, intocmind planul de servicii pe care il supune primarului spre aprobare, prin dispozitie.

In fiecare an cu ocazia   marcarii zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor DAS Targoviste organizeaza actiuni de informare si sensibilizare a comunitatii. Scopul acestei actiuni este ca in fiecare an,  sa informam cetateni cu privire la faptul ca Directia de Asistenta Sociala Targoviste si Administratia Publica Locala sustine prin serviciile sociale create persoanele ce se confrunta cu aceasta problematica sociala, in vederea stoparii indurarii in tacere.

 

SERVICII DE SPRIJIN VICTIME VIOLENȚA DOMESTICĂ

 

În ceea ce privește victimele violenței domestice, există mai multe instituții care au rol în sprijinirea acestora: Inspectoratul Județean de Poliție Dambovita și secțiile municipale de poliție, instanțe de judecată, serviciul de medicină legală, secțiile de urgență ale spitalelor. De asemenea, serviciile de asistență socială de la nivel local și organizații neguvernamentale se implică în acordarea de servicii de sprijin.

SPRIJIN ÎN COMUNITATE

Inspectoratul de Poliție a județului Dambovita (IPJ Dambovita) este direct implicat în protecția victimelor violenței domestice, agenții de poliție fiind cei care intervin direct în cazurile de violență domestică și pot emite ordinul de protecție provizoriu, conform legislației de specialitate. Ordinul de protecție provizoriu are rolul de a proteja victimele violenței domestice, are o valabilitate de 5 zile și, în urma emiterii acestuia, agresorul este obligat să părăsească locuința comună. IPJ Dambovita desfășoară și o serie de acțiuni în comunitate pentru a preveni și combate violența domestică. Instanța de judecată poate emit ordinul de protecție care are o valabilitate de pana la 12 luni și prin acesta se pot dispune o serie de măsuri obligatorii în ceea ce privește agresorii, cu scopul de a proteja victimele violenței domestice, inclusiv obligația pentru agresor de a urma servicii de consiliere psihologică.

Institutul de Medicină Legală Targoviste evaluează victimele violenței domestice și emite certificate medico-legale care pot fi folosite ca documente suport în obținerea ordinului de protecție.

Spitalul  Judetean Targoviste acordă servicii de asistență medicală de urgență pentru victimele violenței domestice.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dambovita este implicată în acțiuni de prevenire și combatere a violenței domestice la nivelul întregului județ și a dezvoltat servicii sociale de tip locuințe protejate pentru victimele violenței domestice din județul Dambovita.

Serviciul de Probațiune Dambovita are în evidență persoane care au săvârșit infracțiuni și care potrivit hotărârii unei instanțe de judecată se află în perioada de probațiune. Printre persoanele din evidența serviciului se numără și persoane cu adicții care au săvârșit fapte penale, iar serviciul are încheiate parteneriate cu organizații din comunitate pentru a acorda servicii acestor persoane.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa – Centrul de recuperare pentru victimele violenței în familie si pentru a veni în sprijinul victimelor violenței domestice, pe lângă serviciile oferite prin compartimentele de specialitate, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița derulează, în calitatate de partener, proiectul ”VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”, privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. În cadrul acestui proiect, în județul Dâmbovița, a fost creată o “Locuință protejată“ cu o capacitate de 6 locuri, precum și servicii integrate complementare de Grupuri de suport și Cabinet de consiliere vocațională pentru victimele violenței domestice. Începând cu data de 4 martie 2020, „Locuința protejată”, Grupul de suport și Cabinetul de consiliere vocațională au devenit operaționale, iar identificarea și selecția persoanelor, victime ale violenței domestice adulte, care pot beneficia de serviciile create prin proiect se realizează periodic, pe toată perioada de implementare a proiectului. Până în prezent, 9 persoane victime ale violenței domestice au beneficiat de serviciile Locuinței protejate, 42 persoane victime ale violenței domestice au beneficiat de serviciile Grupului de suport, iar în cadrul Cabinetului de consiliere vocațională au fost furnizate servicii specializate pentru 37 persoane victime ale violenței domestice.

De asemenea, femeile abuzate sunt consiliate și orientate către serviciile sociale dedicate lor de către specialiștii care răspund la Telefonul Copilului (0245-983), din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița.

Din păcate, nu toate victimele violentei domestice au curajul de a semnala agresiunile la care sunt supuse fie pentru că nu știu că pot primi ajutor de specialitate, fie pentru că se feresc de criticile societății, fie pentru că se tem de agresor. Facem apel către persoanele aflate în astfel de situații să își înfrângă orice teamă și să apeleze la ajutor de specialitate. Suntem aici permanent pentru a-i sprijini pe cei aflați în nevoie! Victimele violentei domestice nu vor fi criticate, nu vor fi etichetate, ci ajutate să trăiască normal, fără cuvinte dure, fără lovituri fizice, psihice sau emoționale!

Totodată, facem apel către persoanele aflate în jurul victimelor violenței domestice, să nu închidă ochii la agresiunile despre care știu sau la care sunt martori! Oricine poate schimba viața unei persoane abuzate printr-un simplu sfat, ori printr-un apel la 112 sau la (0245)983, sau la Directia de Asistenta Sociala Targoviste – tel. 0731023874.]

Linie telefonică gratuită pentru ajutor specializat 0800 500 333

HELPLINE cu număr unic la nivel național destinat victimelor violenței domestice

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333,  pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau dicriminare multiplă, reglementat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.

Apelul la linia telefonică pentru ajutor specializat (helpline) poate fi făcut de către potențiala victimă/victimă a violentei domestice, a traficului de persoane, a discriminării de gen sau a discriminării multiple, un părinte sau un alt membru al familiei, o persoană din cadrul rudelor/ afinilor, un vecin sau un cunoscut al familiei, fie de un martor  sau de o altă persoană care știe de existența unui caz din această categorie.

În cadrul liniei telefonice gratuite pentru ajutor specializat (helpline) destinată victimelor violenței domestice, experții noștri asigură asistență și consiliere pentru depășirea tuturor situațiilor de urgență din domeniu. Aceștia identifică soluții adecvate cazurilor expuse sau semnalate, oferind informații cu privire la demersurile pe care le poate iniția victima pentru a ieși din situația de criză, în funcţie de tipologia faptelor de violență domestică semnalate, precum și servicii adecvate nevoilor lor.

PENTRU SESIZAREA CAZURILOR DE ABUZ, NEGLIJARE ŞI EXPLOATARE A COPILULUI

Serviciu furnizat de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Guvernul a lansat în 5 ianuarie, 2022, numărul unic național 119, destinat raportării și prevenirii cazurilor de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copilului.

Numărul este disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România.

În toate cele 47 de DGASPC-uri s-a înființat un birou de operatori care va deservi aceste apeluri.

Peste 100 de persoane din întreaga țară vor fi implicate în intervenția echipelor mobile, a consilierilor și psihologilor în cazurile semnalate la acest număr de telefon.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a asigurat instalarea echipamentelor și instruirea personalului aferent, astfel încât numărul să devină operațional.

Autoritatea pentru Drepturile Copilului și Adopție va monitoriza asigurarea funcționării efective și prompte a acestui nou serviciu, în beneficiul copiilor.

Apelurile realizate la numărul unic 119 sunt gratuite pentru apelanți.