0372 764 198 office@das-targoviste.ro

Acordare lapte praf gratuit conform  Ordinului nr. 1253/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 321/2001 privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern.

Acordare lapte praf gratuit conform  Ordinului nr. 1253/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 321/2001 privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern.

 

Distributia se realizeaza prin Centrul Rezidential de Reintegrare/Reintegrare Sociala pentru persoane fara adapost Sf. Maria – STR. Vlad Tepes, nr. 6C – 0731023874.

 

Laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern și care se încadrează în următoarele criterii:

  1. a)cu mame care prezintă contraindicații ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, cașexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficiență renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependență de alcool, tutun care determină intoxicații ale copilului);
  2. b)copii sănătoși la care se constată o creștere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenței laptelui matern. Creșterea nesatisfăcătoare a copilului va fi consemnată în fișa de consultație medicală a acestuia, după evaluarea, de către medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alăptare și a curbei ponderale. Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiții:

b.1) copilul nu a recuperat greutatea de la naștere după două săptămâni de viață;

b.2) copilul cu vârsta cuprinsă între 0-8 luni crește în greutate cu mai puțin de 500 g/lună;

b.3) copilul cu vârsta mai mare de 8 luni crește în greutate cu mai puțin de 250 g/lună;

  1. c)copil adoptat sau aflat în familie de plasament;
  2. d)cu mamă decedată.

Prescrierea laptelui praf formulă pentru sugari care se acordă gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern și se încadrează în criteriile de acordare prevăzute la art. 1, se face pe rețetă tip Ministerul Sănătății și cuprinde în mod obligatoriu următoarele date: denumirea cabinetului medical, datele de identificare ale copilului (numele, prenumele, CNP, vârsta), criteriul de încadrare în program, numărul fișei de consultație/din registrul de consultație, diagnosticul “alimentat artificial sau mixt”, denumirea laptelui praf indicat și cantitatea recomandată, data prescrierii, semnătura și parafa medicului.

Prescripția medicală pentru acordarea laptelui praf are valabilitate pentru luna în curs.